You are here

RSVZ werkt mee aan Europese sensibiliseringscampagne #EU4FairWork

5 maart 2020

In 2020 zet Europa extra in op de strijd tegen zwartwerk. Met de sensibiliseringscampagne #EU4FairWork wil het zo de vele voordelen van eerlijk werken in de kijker plaatsen.

Het RSVZ werkt nauw samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de andere federale sociale inspectiediensten (FOD Werkgelegenheid, RIZIV, RSZ en RVA) om ook de (toekomstige) zelfstandigen te betrekken en te informeren.

Eerlijk werken loont!

De campagne focust op de vele voordelen van eerlijk werken. Door de wettelijke verplichtingen verbonden aan jouw werksituatie te respecteren, verkrijg je verschillende rechten:
Enerzijds open je zo bijvoorbeeld pensioenrechten en heb je recht op bepaalde uitkeringen. Anderzijds betekent aangegeven werk ook dat je die werkervaring bijvoorbeeld kunt opnemen op je cv.

Deze positieve boodschap staat centraal tijdens de hele campagne en vind je ook terug in de officiële slogan: Werk eerlijk, niet in 't zwart! Verdien je rechten van bij de start.

Voor wie?

De sensibiliseringscampagne focust op drie doelgroepen:

 • Studenten
 • Horecasector
 • Bouwsector

Welke acties organiseren we?

Vanuit het RSVZ informeren we alle zelfstandigen voortdurend over hun rechten en plichten. Van maart tot en met juni versterken we dit aspect verder via o.a.:

 • Een socialemediacampagne:
  Van maart tot en met juni publiceren we consequent socialemediaposts rond het thema waarbij we de aandachtspunten voor de betrokken sectoren in de kijker plaatsen.
 • Een informatiecampagne in middelbare scholen:
  In maart bezoeken inspecteurs van het RSVZ samen met inspecteurs van de andere instellingen verschillende middelbare scholen over heel België met de Federal Truck. Door middel van spel en uitleg informeren we zo de (toekomstige) zelfstandigen en student-zelfstandigen over hun rechten en plichten.
 • Flitscontroles:
  In de week van 16 maart vinden verschillende flitscontroles plaats in de horecasector. Ook daar zullen onze inspecteurs actief aan deelnemen.

Meer weten?

Bezoek de website van de SIOD.